“Hier in de regio en in Purmerend is de betrokkenheid van zorgprofessionals bij het welzijn van de burger hoog, daar kan ook de gemeente meer mee. Op dit moment zitten we in een transitie: van zorg naar welzijn. Vanuit de zorg neemt de noodzaak voor preventie toe. We willen dat mensen zo gezond mogelijk leven en liever niet in het ziekenhuis terecht hoeven te komen.”

Verbetering in de zorg
Martin Huijsmans ziet daar nog wel kansen voor verbetering: “Amsterdam is een goed voorbeeld, daar heeft de gemeente de regie gepakt. Overgewicht bij kinderen wordt samen met scholen, sportverenigingen, de eerste lijn (onder andere huisartsen) en ziekenhuizen aangepakt. Zo’n aanpak zou je hier ook willen, en ook op andere thema’s bij volwassenen. Hier in Purmerend zie je dat de visie er wel is, maar dat het nog beter in de praktijk kan worden gebracht.” Om hierbij goed te kunnen samenwerken, moet je bijvoorbeeld eerlijk zijn over belangen. “Als ziekenhuis moeten we enerzijds denken aan onze portemonnee en moeten de spreekuren draaien, er is nu eenmaal marktwerking. Anderzijds hebben we de verantwoordelijkheid bij te dragen aan de gezondheid van de burger. We moeten gezamenlijk een transitie maken waarin mensen veel dichter bij huis worden geholpen en het ziekenhuis één schakel in de keten is.”

Economische visie
“In een economische visie is het belangrijk om vooruit te kijken. Eén van de belangrijkste trends is de vergrijzing – we weten dat onze inwoners ouder en niet per se gezonder worden. Juist omdat mensen ouder worden, zie je dat ze vaker chronisch ziek zijn, of meerdere ziektes tegelijkertijd hebben. Dat is niet alleen een vraag voor de zorg. Wat heb je te bieden als regio – in de wijk, op het gebied van sport, cultuur, winkels? Wat voor woningen hebben mensen nodig? Dat raakt dus aan alle sectoren.”

En wat kan het ziekenhuis daarin betekenen? “Wij kunnen ook helpen bij preventie – we geven bijvoorbeeld publiekslezingen, zoals vorig jaar in de Purmaryn over vitaal ouder worden. Maar samenwerking kan nog veel verder gaan. Vitaal Waterland is een kansrijk initiatief, vanuit ondernemers uit Edam-Volendam. Zij willen een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid van inwoners. Daar is budget voor geregeld, je ziet partners aanhaken. Als ziekenhuis zouden we ook in de nieuwe gemeente Purmerend graag samen optrekken.”

“Gezondheid is hét thema voor de toekomst. En het gaat iedereen aan”

Martin Huijsmans is accountmanager externe relaties bij het Dijklander Ziekenhuis. “Dat betekent dat ik me vanuit het ziekhuis bezig houd met de verbinding met de huisartsen, maar ook bijvoorbeeld ook met de verpleeghuizen. Het ontwikkelen en uitvoeren van werkafspraken tussen specialisten en huisartsen maakt hier onderdeel van uit, net als het organiseren van gezamenlijke scholing.

Denk mee!

De toekomst ligt nog open en om goed in te spelen op trends en ontwikkelingen hebben we jou hard nodig! Hoe worden we een complete gemeente, niet alleen om te wonen en te recreëren, maar ook om te werken en te ondernemen? Hoe kan de nieuwe gemeente Purmerend zich economisch onderscheiden in de regio? Laat hier jouw ideeën voor de visie achter.

Deel jouw idee
Neem contact met ons op