Naast het inloophuis runde Renata ook een vrouwennetwerk. “De basis lag in Purmerend, op de Koemarkt. Maar in het laatste jaar kwamen de vrouwen uit heel Nederland en organiseerde we grote events”. Inmiddels is het vrouwennetwerk in de kundige handen van haar opvolgster. Renata: “ik houd van dingen opzetten, groot maken en dan doorgeven aan nieuwe generaties. Achter de schermen denk ik nog vaak mee, maar niet meer op het podium”.

Ondernemen in Purmerend

“Ondernemers in Purmerend gunnen elkaar een hoop, zolang het maar duidelijk is. We zijn praktisch: wat heb je nodig? De onderlinge band tussen ondernemers is sterk. Als je je sporen eenmaal verdient hebt, dan is er vertrouwen”, aldus Renata. Die samenwerking is onwijs belangrijk, ook voor de economische visie, denkt Renata. “Ik zie een nieuwe generatie opstaan waar ik veel vertrouwen in heb, maar waarbij ik wel hoop dat ze de samenhorigheid vast houden. Jonge ondernemers doen dingen op hun eigen manier, maar ik zou het zo leuk vinden om ook met hen veel samen te werken”.

Economische ambities

Renata is blij met de fusie met Beemster. “Tuurlijk, samen bereik je meer! Bundel je krachten. Een sterke profilering als nieuwe gemeente Purmerend hebben we niet. Daar is werk aan de winkel. Ik hoop dat de gemeente die profilering ook duidelijk gaat uitdragen aan haar inwoners”.  En wat moet de gemeente nog meer doen? “Wij ondernemers zijn eigenwijs: we kunnen het zelf wel. Maar soms weet je de weg niet in de gemeentelijke gangen en dan blijven er veel kansen liggen. Voor ondernemers, maar óók voor de gemeente”. Als tip geeft Renata mee: “Organiseer regelmatig een evenement. Faciliteer verbinding, met en tussen ondernemers. Luister naar hen, steek je hand uit. Daar profiteren we allemaal van”.

Eén van de aandachtspunten zijn bijvoorbeeld de eilanden van vrijwilligersorganisaties. Die kennen elkaar niet zo goed, wat zonde is. “Zo loop je veel samenwerking mis.”

De ambitie voor Purmerend ligt dan ook meer in de zachtere kant van economische samenwerking: sterke relaties en goed contact. “Verbinding tussen spelers: hoe houden we samen de gemeente gezond, op ieder aspect? En hoe motiveren we vrouwelijk ondernemerschap? Samen kunnen we deze vraagstukken het hoofd bieden”.

“Purmerenders gunnen elkaar een hoop, zolang het maar duidelijk is!”

Renata Willems is altijd al ondernemend geweest. Tien jaar geleden begon ze met het inloophuis voor kankerpatiënten: Inloophuis Wij/Allemaal. “Acht jaar ben ik daar directeur geweest en we hebben echt iets neergezet.” Na het inloophuis zette Renata met succes een eigen magazine op: Renata Magazine. “Dat liep goed, we lagen in veel winkels. Maar toen kwam de corona-crisis. Ik zag de bui al hangen en besloot me vooral online te profileren. Daarnaast adviseer en coach ik veel andere ondernemers”.

Denk mee!

De toekomst ligt nog open en om goed in te spelen op trends en ontwikkelingen hebben we jou hard nodig! Hoe worden we een complete gemeente, niet alleen om te wonen en te recreëren, maar ook om te werken en te ondernemen? Hoe kan de nieuwe gemeente Purmerend zich economisch onderscheiden in de regio? Laat hier jouw ideeën voor de visie achter.

Deel jouw idee
Neem contact met ons op